2010. február 11., csütörtök

Szalagos fánk

3 dkg élesztőt pici cukorral, kevés tejben felfuttatunk. Kb. 60 dkg lisztet, fél liter tejet, 1 egész tojást és a felfutott élesztőt fakanállal felverjük, majd megkelesztjük. Ha megkelt, akkor enyhén lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A fánkok közepébe mélyedést készítünk (a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk) és bő, forró olajban sütjük.

A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van és ezt a felét fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Vigyázzunk arra, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése