2011. július 16., szombat

Meggyes lepény tejmentesen

Sokféle meggyes sütit kipróbáltunk már, de a gyerekek a legtöbbször ezt kérik. Ez a recept Brüklerné, Buday Ella: Így főzünk ma című könyvéből való. A könyvben Almás lepény néven szerepel. Én most meggyes lepényt készítettem egy kicsit átvariálva a receptet, hogy tejmentes legyen :o)




Elkészítés: 60 dkg lisztet, 40 dkg Liga margarint, 10 dkg cukrot, 1 tojás sárgáját, kevés langyos zabtejben (kb. 1 dl) feloldott 2 dkg élesztőt és egy pici sót egy tálban rétestészta lágyságú tésztává gyúrunk. Ha szükséges, akkor még egy kis zabtejet adunk hozzá.
Gyúródeszkára téve jól kidolgozzuk, egészen addig, amíg a tészta hólyagossá nem válik. Kicsit pihentetjük. Ezután a tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egyik felét elnyújtjuk és egy papírral bélelt gáztepsibe tesszük. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük az ízlés szerint megcukrozott, kimagozott meggyet, majd a másik tésztadarabot kinyújtjuk és ráterítjük. Tojással lekenjük a tetejét, kicsit megszurkáljuk és előmelegített sütőben megsütjük. Lehet rácsozni is. Tetejét porcukrozzuk.




Főző nő remélem olvasod ezt a bejegyzést, a dédmamád receptje bármilyen formában is van elkészítve fantasztikus! Köszönöm szépen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése